Blog Blog

Blog

Bruisend ALICANTE: Zó dichtbij en zò onbekend…

Bruisend ALICANTE: Zó dichtbij en zò onbekend…
1 aug

Alicante - in het Valenciaans: Alacant - is een stad en gemeente in de Spaanse autonome regio Valencia, en is de hoofdstad van de provincie Alicante. De stad ligt aan de Costa Blanca en is de op één na grootste stad van de regio Valencia, met, volgens INE-gegevens van 1 januari 2021, 337.304 inwoners.
Lees zeker tot het einde, hier geven we enkele eet & drinktips!

De meeste bezoekers van de Costa Blanca maken vaak alleen kennis met Alicante vanuit de lucht. En dat is bijzonder jammer, want deze boeiende en centraal gelegen stad aan de ‘Witte Kust’ heeft zó veel te bieden!
De reden? De meesten van u landen op de 9 kilometer ten zuidwesten van Alicante gelegen luchthaven ‘Alicante-Elche Miguel Hernández’, zoals dit vliegveld voluit heet.

De geschiedenis van Alicante gaat terug tot voor onze jaartelling. De stad werd in 230 v.Chr. door de Carthaagse veldheer Hamilcar Barkas gesticht als Akra Leuke - ‘Witte Landtong’.
Daarna was het een onderdeel van het Romeinse Rijk en werd de stad Lucentum - ‘Stad van Licht’ - genoemd. 
Van de 8ste tot de 13de eeuw was de stad in handen van de Moren. Zij gaven de stad de naam Al-Laqant, en u raadt het al, dat werd uiteindelijk de Spaanse naam Alicante.
In 1298 werd de stad overgedragen aan het Koninkrijk Valencia van Jacobus II van Aragón en bleef sindsdien in Spaanse handen.

De bezienswaardigheden zijn zo talrijk dat we een keuze moesten maken!

Als letterlijk hoogtepunt geldt het kasteel van ‘Santa Barbara’ - Castillo de Santa Bárbara. Het dankt zijn naam aan de verovering van de vesting op 4 december 1248 - de katholieke naamdag van de Heilige Barbara - door de latere koning Alfons X van Castilië.
Het is een complex van gebouwen en verdedigingsmuren op een 166 meter hoge heuvel, de Monte Benacantil, die hoog boven de stad uittorent. Deze zeer strategische plek werd al benut in prehistorische tijden. Men heeft er overblijfselen gevonden uit de Bronstijd, de Keltiberische cultuur en de Romeinse tijd. De voorloper van de huidige vesting werd gebouwd door de Moren, eind negende eeuw. De oudste delen van de huidige vesting stammen uit de elfde tot dertiende eeuw. Het is een van de grootste kasteelcomplexen van het Middellandse Zeegebied.

Zeer bekend is ook de ‘Explanada de España’, gebouwd op de oude promenade, in de jaren vijftig van de 20e eeuw. Het bestaat uit zo’n 6.000.000 tegels die een golvend mozaïek van rode, zwarte en witte kleuren vormen. Bovendien heeft deze promenade vier rijen palmbomen die langs de meer dan 500 meter lange boulevard staan. Het
werd in de jaren negentig gerenoveerd en vanaf deze indrukwekkende promenade kan men genieten van een fantastisch uitzicht op de grote jachthaven en wordt nog steeds beschouwd als één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Een bezoek aan de ‘Oude Stad’ - Casco Antiguo - mag natuurlijk niet ontbreken. Het is betrekkelijk klein en ligt ingeklemd tussen de bovengenoemde promenade en de heuvel waarop zich het kasteel van ‘Santa Barbara’ bevindt. Veruit de meeste monumenten zijn in de ‘Oude Stad’ te vinden. Loop gelijk even door naar de oude wijk Santa
Cruz. Dit is een geheel van smalle straatjes met trapjes, dat tegen de hellingen van de Monte Benacantil is gebouwd. De straatjes zijn omgeven door witte huisjes die voorzien zijn van bloemen en versierde tegeltjes.

Sla ook zeker de ‘Onze Lieve Vrouwekerk’ - Iglesia de Santa María - niet over. Dit is een van oorsprong gotische kerk die gebouwd werd op de funderingen van een Moorse moskee. Door glazen in de vloer kan men de overblijfselen van deze moskee nog bekijken. De kerk werd later voorzien van een barokke gevel.

Bent u geïnteresseerd in cultuur en kunst? Ook in dit opzicht biedt Alicante meer dan voldoende diversiteit. We noemen bijvoorbeeld het ‘Museum voor Schone Kunsten’ in het Gravinapaleis - Museo Bellas Artes Gravina - afgekort tot Mubag. 
Het ‘Museum voor Moderne Kunst’ - Museo de Arte Contemporáneo de Alicante - kortweg MACA. Dit museum is gevestigd in La Asegurada, een 17e-eeuws gebouw dat is uitgevoerd in Valenciaanse barokstijl.

Het ‘Museum voor Kerststallen’ - Museo de Belenes. Dit kleine museum in de Oude Stad belicht de Spaanse traditie van het maken van kerststallen die teruggrijpt tot het jaar 1300. En voor de bootliefhebbers is er het in de haven gevestigde Volvo Ocean Race Museum.

U merkt het, Alicante is er zeker niet alleen om overheen te vliegen, maar verdient een nadere en boeiende kennismaking te voet…


EET & DRINK TIPS

El Portal
Stijlvolle inrichting, subliem eten / www.elportaltaberna.es

Soho Parc
Unieke plek in het centrum voor een drankje 

Miss Sushi
Voor de Sushi liefhebber! / www.misssushi.es

Syrah Wijnbar
Wijn, cava, speciale bieren en tapas / www.syrahwinebar.com

Fotogalerij

Share

WhatsApp