Veelgestelde vragen Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

WAARDEVOLLE ANTWOORDEN VOOR U OVERGAAT TOT HET KOPEN VAN EEN WONING IN SPANJE

Ontdek alle veelgestelde vragen die u kunt hebben als u eraan denkt om in de Costa Blanca te investeren, te wonen of een vakantieverblijf te hebben. Alle vragen dat hieronder zijn opgesteld worden telkens geschreven door een vastgoed expert uit ons kantoor. 

Een vraag niet gevonden? Stel ons deze dan via ons contactformulier.

De belastingregels voor buitenlanders in Spanje zijn afhankelijk van hun fiscale woonplaats. Een persoon wordt als fiscaal inwoner van Spanje beschouwd als hij of zij in Spanje woont en zijn of haar belangrijkste economische banden heeft met Spanje. Dit betekent dat hij of zij in Spanje woont, werkt, of er een bedrijf heeft.

Buitenlanders die fiscaal inwoner zijn van Spanje zijn onderworpen aan Spaanse belastingen over hun wereldwijde inkomen. Dit omvat inkomsten uit arbeid, onroerend goed, rente, dividenden, en andere bronnen. De belastingtarieven in Spanje zijn progressief, variërend van 19% tot 45%.

Buitenlanders die niet fiscaal inwoner zijn van Spanje zijn alleen onderworpen aan Spaanse belastingen over hun Spaanse inkomen. Dit omvat inkomsten uit arbeid, onroerend goed, en andere bronnen in Spanje. De belastingtarieven voor niet-inwoners zijn lager dan voor inwoners, variërend van 24% tot 35%.

Hier zijn enkele specifieke voorbeelden van belastingen die buitenlanders in Spanje kunnen betalen:

 • Inkomstenbelasting
 • Onroerendgoedbelasting
 • Successierechten
 • Schenkingsrecht
 • BTW
 • Invoerrechten

Het is belangrijk om te weten dat deze belastingregels complex kunnen zijn en dat er uitzonderingen en vrijstellingen gelden. Het is aan te raden om een belastingadviseur te raadplegen om te bepalen welke belastingen van toepassing zijn in uw specifieke situatie.

Hier zijn enkele tips voor buitenlanders die belastingen in Spanje moeten betalen:

 • Maak een budget voor de belastingen die u moet betalen.
 • Houd rekening met de deadlines voor het indienen van belastingaangiften.
 • Raadpleeg een belastingadviseur als u vragen heeft over uw belastingaangifte.
 • Verzamel alle relevante documenten en informatie, zoals loonstrookjes, huurcontracten, en belastingaangiften uit uw thuisland.

De cultuur in de Costa Blanca is een mix van Spaanse en regionale cultuur. De Costa Blanca ligt in de regio Valencia, die bekend staat om zijn eigen unieke cultuur.

De Spaanse cultuur is over het algemeen warm en gastvrij. Spanjaarden zijn dol op eten, drinken, en feesten. Ze zijn ook erg trots op hun land en cultuur.

De regionale cultuur in Valencia is ook erg belangrijk. De Valenciaanse taal is een aparte taal die verwant is aan het Spaans. Valencia heeft ook zijn eigen unieke keuken, muziek, en kunst.

Hier zijn enkele van de meest opvallende aspecten van de cultuur in de Costa Blanca:

 • Eten en drinken: De Spaanse keuken is een van de meest geliefde ter wereld. De Costa Blanca heeft een verscheidenheid aan restaurants die Spaanse gerechten serveren, zoals paella, tapas, en tortilla. De regio is ook bekend om zijn uitstekende wijnen.
 • Feestvieren: Spanjaarden houden van feesten. De Costa Blanca heeft een levendige feestcultuur, met festivals en evenementen het hele jaar door. De bekendste feesten zijn de fallas in Valencia en de Semana Santa in Alicante.
 • Familie en vrienden: Familie en vrienden zijn erg belangrijk in de Spaanse cultuur. Spanjaarden houden ervan om tijd door te brengen met hun dierbaren.
 • Traditionele kleding: De Costa Blanca heeft een aantal traditionele kledingstukken die nog steeds worden gedragen. Enkele voorbeelden zijn de flamencojurk en de charro-poncho.

De cultuur in de Costa Blanca is een van de dingen die de regio zo speciaal maakt. Het is een mix van Spaanse en regionale cultuur die een warm en gastvrij gevoel geeft.

De gezondheidszorg in Costa Blanca is over het algemeen van goede kwaliteit. De regio heeft een uitgebreid netwerk van ziekenhuizen, klinieken, en huisartspraktijken. De zorg wordt geboden door zowel publieke als particuliere instellingen.

De publieke gezondheidszorg in Spanje wordt gefinancierd door de overheid. Inwoners van Spanje hebben gratis toegang tot de publieke zorg. Buitenlanders die in Spanje wonen kunnen ook gebruikmaken van de publieke zorg, maar ze moeten zich eerst inschrijven bij de Seguridad Social, de Spaanse socialezekerheidsorganisatie.

De particuliere gezondheidszorg in Spanje is ook van goede kwaliteit. Particuliere verzekeringen zijn beschikbaar voor mensen die extra zekerheid willen hebben.

Hier zijn enkele specificaties over de gezondheidszorg in Costa Blanca:

 • Ziekenhuizen: De Costa Blanca heeft een aantal ziekenhuizen, waaronder het Hospital Universitario de Alicante, het Hospital General de Denia, en het Hospital Vega Baja de Orihuela. Deze ziekenhuizen bieden een breed scala aan medische diensten, waaronder chirurgie, cardiologie, en oncologie.
 • Klinieken: Er zijn ook veel klinieken in de Costa Blanca die gespecialiseerd zijn in bepaalde medische disciplines, zoals tandheelkunde, oogheelkunde, en dermatologie.
 • Huisartspraktijken: In elke stad en dorp in de Costa Blanca zijn huisartspraktijken beschikbaar. Huisartsen bieden basiszorg, zoals griepbehandelingen en vaccinaties.

De gezondheidszorg in Costa Blanca is een van de redenen waarom de regio zo populair is bij buitenlanders. De regio heeft een goede medische infrastructuur en de zorg wordt geboden door ervaren professionals.


Het onderwijssysteem in Costa Blanca is over het algemeen van goede kwaliteit. De regio heeft een uitgebreid netwerk van scholen, zowel openbare als particuliere. De scholen bieden een breed scala aan onderwijsprogramma's, waaronder Spaans, Engels, Frans, en Duits.

Het basisonderwijs in Spanje is verplicht en gratis voor alle kinderen van 6 tot 16 jaar oud. Het basisonderwijs duurt 10 jaar en is verdeeld in twee fasen:

De eerste fase: 6-9 jaar oud
De tweede fase: 10-16 jaar oud

Na het basisonderwijs kunnen leerlingen naar de middelbare school. De middelbare school duurt 4 jaar en biedt een breed scala aan opleidingen, waaronder algemene opleiding, wetenschappelijke opleiding, en technische opleiding.

Na de middelbare school kunnen leerlingen doorgaan naar de universiteit of een andere vorm van hoger onderwijs.

Hier zijn enkele specificaties over het onderwijssysteem in Costa Blanca:

 • Openbare scholen: De meeste scholen in Costa Blanca zijn openbare scholen. Openbare scholen worden gefinancierd door de overheid en zijn gratis voor Spaanse en EU-burgers.
 • Particuliere scholen: Er zijn ook veel particuliere scholen in Costa Blanca. Particuliere scholen zijn doorgaans duurder dan openbare scholen, maar ze bieden vaak meer individuele aandacht en een breder scala aan onderwijsprogramma's.
 • Internationale scholen: Er zijn ook een aantal internationale scholen in Costa Blanca. International e scholen bieden onderwijs in een andere taal, zoals Engels, Frans, of Duits. 

Het onderwijssysteem in Costa Blanca is een van de redenen waarom de regio zo populair is bij buitenlanders. De regio heeft een goede onderwijsinfrastructuur en de scholen bieden een breed scala aan onderwijsprogramma's.

Hier zijn enkele specifieke tips voor het vinden van een school in Costa Blanca:

 • Zoek online naar scholen in de regio waarin je wilt wonen.
 • Spreek met andere ouders om aanbevelingen te krijgen.
 • Bezoek de scholen om ze persoonlijk te beoordelen.

Door deze tips te volgen, kun je de perfecte school vinden voor je kind.


De Costa Blanca is een populaire bestemming voor investeringen in vastgoed. De regio heeft een mild klimaat, een lange kustlijn, en een rijke cultuur.

De populairste regio's voor investeringen in de Costa Blanca zijn:

 • Alicante: De provinciehoofdstad Alicante is een bruisende stad met een groot aanbod aan winkels, restaurants, en entertainment. De stad ligt ook aan de kust, waardoor het een ideale locatie is voor vakantiewoningen.
 • Benidorm: Benidorm is een populaire toeristische bestemming met een levendig nachtleven. De stad ligt aan de kust, waardoor het een ideale locatie is voor vakantiewoningen.
 • Denia: Denia is een pittoreske stad met een oude binnenstad en een jachthaven. De stad ligt aan de kust, waardoor het een ideale locatie is voor vakantiewoningen.
 • Javea: Javea is een populaire toeristische bestemming met een lange kustlijn en prachtige stranden. De stad ligt aan de kust, waardoor het een ideale locatie is voor vakantiewoningen.
 • Torrevieja: Torrevieja is een populaire toeristische bestemming met een zoutmeer en een sfeervol centrum. De stad ligt aan de kust, waardoor het een ideale locatie is voor vakantiewoningen.

Deze regio's zijn populair vanwege een aantal factoren, waaronder:

 • Het milde klimaat: De Costa Blanca heeft een mild klimaat met warme zomers en milde winters. Dit maakt het een populaire bestemming voor toeristen en expats.
 • De lange kustlijn: De Costa Blanca heeft een lange kustlijn met prachtige stranden. Dit maakt het een ideale locatie voor vakantiewoningen.
 • De rijke cultuur: De Costa Blanca heeft een rijke cultuur met een mix van Spaanse en Valenciaanse invloeden. Dit maakt het een aantrekkelijke bestemming voor expats die op zoek zijn naar een levendige en diverse omgeving.

De prijzen van onroerend goed in de Costa Blanca zijn de afgelopen jaren gestegen. Dit is te wijten aan de toenemende vraag naar vastgoed in de regio. De stijgende prijzen kunnen een uitdaging vormen voor investeerders, maar er zijn nog steeds mogelijkheden voor winstgevende investeringen.

Bij het investeren in vastgoed in de Costa Blanca is het belangrijk om onderzoek te doen en een ervaren makelaar in te huren. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de risico's van vastgoedinvesteringen.


Er zijn veel verschillende soorten investeringen in Costa Blanca. Hier zijn enkele van de meest populaire:

 • Vakantiewoningen: Vakantiewoningen zijn een populaire investeringsoptie in Costa Blanca. De regio is een populaire toeristische bestemming, waardoor er een grote vraag is naar vakantiewoningen. Investeerders kunnen hun vakantiewoningen verhuren aan toeristen of zelf gebruiken als vakantiewoning.
 • Resort eigendommen: Resorteigendommen zijn een andere populaire investeringsoptie in Costa Blanca. Resorteigendommen bieden vaak een verscheidenheid aan faciliteiten en diensten, zoals zwembaden, restaurants, en winkels. Investeerders kunnen hun resorteigendommen verhuren aan toeristen of zelf gebruiken als vakantiewoning.
 • Bedrijfsruimte: Bedrijfsruimte is een goede investeringsoptie voor investeerders die op zoek zijn naar een stabiel rendement. De Costa Blanca is een groeiende economie met een grote vraag naar bedrijfsruimte. Investeerders kunnen bedrijfsruimte verhuren aan bedrijven of zelf gebruiken voor hun eigen bedrijf.
 • Land: Land is een goede investeringsoptie voor investeerders die op zoek zijn naar een langetermijninvestering. De Costa Blanca is een populaire bestemming voor toeristen en expats, waardoor de vraag naar land waarschijnlijk zal blijven toenemen. Investeerders kunnen land kopen en verkopen voor winst of ontwikkelen en verkopen voor winst.
 • Financiële producten: Er zijn ook een aantal financiële producten beschikbaar die investeren in Costa Blanca. Deze producten kunnen een goede manier zijn voor investeerders om te profiteren van de groei van de regio zonder het gedoe van het kopen en beheren van vastgoed.

Bij het kiezen van een investering in Costa Blanca is het belangrijk om onderzoek te doen en een ervaren adviseur in te huren. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de risico's van investeringen.

Hier zijn enkele tips voor het kiezen van een investering in Costa Blanca:

 • Onderzoek de regio: Doe onderzoek naar de regio waarin je wilt investeren. Let op de economie, de bevolking, en de toeristische sector.
 • Reken de kosten uit: Bereken de aankoopprijs, de kosten van onderhoud en beheer, en de verwachte huuropbrengst.
 • Reken het risico uit: Houd rekening met de mogelijke risico's van de investering, zoals de waardevermindering van het vastgoed of de toename van de rentetarieven.
 • Overweeg een ervaren adviseur: Overweeg om een ervaren adviseur in te huren om je te helpen bij het kiezen van een investering en het beheer ervan.

Om een woning te kopen in de Costa Blanca moet je een aantal stappen ondernemen:

 1. Onderzoek de regio: Doe onderzoek naar de regio waarin je wilt wonen. Let op de economie, de bevolking, en de toeristische sector.
 2. Zoek een woning: Bekijk online en in tijdschriften woningen die te koop staan in de regio. Je kunt ook een makelaar inhuren om je te helpen bij het zoeken.
 3. Maak een bod: Als je een woning hebt gevonden die je leuk vindt, kun je een bod uitbrengen. Het bod moet schriftelijk zijn en moet een aantal belangrijke informatie bevatten, zoals de prijs, de betalingsvoorwaarden, en de opleveringsdatum.
 4. Verhandel: De verkoper kan je bod accepteren, verwerpen, of een tegenbod doen. Als je akkoord gaat met het bod van de verkoper, wordt er een koopcontract opgesteld.
 5. Teken het koopcontract: Het koopcontract moet door beide partijen worden ondertekend. Het koopcontract bevat alle belangrijke informatie over de woning, zoals de prijs, de betalingsvoorwaarden, en de opleveringsdatum.
 6. Betaal een aanbetaling: Na het ondertekenen van het koopcontract moet je een aanbetaling doen. De aanbetaling is meestal 10% van de koopprijs.
 7. Voltooi de financiering: Als je de woning financiert, moet je de financiering regelen. Dit kan een paar weken of maanden duren.
 8. Ontvang de sleutels: Als de financiering is geregeld, ontvang je de sleutels van de woning.

Hier zijn enkele tips voor het kopen van een woning in de Costa Blanca:

Doe onderzoek: Doe onderzoek naar de regio waarin je wilt wonen. Let op de economie, de bevolking, en de toeristische sector.

Overweeg een makelaar: Een makelaar kan je helpen bij het zoeken naar een woning, het onderhandelen over de prijs, en het opstellen van het koopcontract.

Wees voorbereid op de kosten: Naast de aankoopprijs van de woning, moet je rekening houden met de kosten van de aanbetaling, de financiering, en de overdrachtsbelasting.

Wees geduldig: Het kopen van een woning in het buitenland kan tijdrovend zijn. Wees geduldig en laat je niet afschrikken door de bureaucratie.

Heb je twijfels? Neem contact met ons op

Responsable del tratamiento: VDM ESTATES GROUP SL, Finalidad del tratamiento: Gestión y control de los servicios ofrecidos a través de la página Web de Servicios inmobiliarios, Envío de información a traves de newsletter y otros, Legitimación: Por consentimiento, Destinatarios: No se cederan los datos, salvo para elaborar contabilidad, Derechos de las personas interesadas: Acceder, rectificar y suprimir los datos, solicitar la portabilidad de los mismos, oponerse altratamiento y solicitar la limitación de éste, Procedencia de los datos: El Propio interesado, Información Adicional: Puede consultarse la información adicional y detallada sobre protección de datos Aquí.
WhatsApp